RÓLUNK - Tanszék - Oktatók - Pályázataink - Képzéseink

4EM - A pályázatról - A könyv - Partnereink - A képzés - Munkáltatóknak

4EM - EsélyEgyenlőségi Emberi Erőforrás Menedzsment
A projekt hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos elképzelések
 

Szakmai fenntarthatóság

    A projektben kidolgozandó EsélyEgyenlőségi Emberi Erőforrás Menedzsment elméleti ismeretanyag csak kiinduló fázisa a fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos elméleti, tudományos munkának és képzési tevékenységnek. A bemutatott modulok témakörei is arra utalnak, hogy ez az ismeretanyag az elkövetkező évtizedekben jelentős fejlődésen megy keresztül. Ennek a tárgykörnek olyan önálló területei alakulhatnak ki, mint az aktív munkaerő-piaci technikák; alternatív foglalkoztatási ismeretek, alternatív humánerőforrás menedzsment. Az általunk kidolgozott 4EM tananyaga a fogyatékos személyek foglalkoztatásának általános ismeretanyagát foglalja össze. Ez önmagában új, mivel ezt a munkát eddig még nem végezték el. Megítélésünk szerint azonban ez nem befejezett folyamat, hanem éppen egy új jelenség kiinduló állomása, amely a fogyatékos személyek foglalkoztatásának előtérbe kerülésével jelentős fejlődésen, differenciálódáson mehet át. Ennek eredményeként ez az új, szinte még ki sem alakult szakmai terület témakörei önálló fejlődésen mehetnek keresztül, melynek eredményeként még további új, önálló szakmai területek jöhetnek létre. Ez a szakmai fenntarthatóság hosszú távú alapját jelenti.

Szervezeti fenntarthatóság

    A projekt megvalósításában kialakul egy együttműködés, a felsőoktatási intézmény és egy civilszervezet között. A projekt önálló szervezeti struktúrával működik. A szakmai fenntarthatóság perspektívája valószínűleg fel fogja vetni a további együttműködés igényét és szükségszerűségét. Mindezen túlmenően a projekt megvalósításában az üzleti szférában tevékenykedő, fogyatékossággal élő személyeket foglalkoztató gazdasági szervezetekkel is közvetlen kapcsolat alakul ki az oktatási és kutatási feladatokban. Amennyiben a közreműködők megtalálják szakmai számításukat ebben a programban, a munkájuk végzéséhez új tapasztalatokat, ismereteket szereztek, használható módszereket ismertek meg, akkor ez az együttműködés hosszú távon is fenntartható.

Pénzügyi fenntarthatóság

    Amennyiben a kidolgozott tananyag megfelelő színvonalú, hasznos ismerteket ad a humánerőforrás menedzsment területén, segíti a fogyatékos személyeket foglalkozató szervezetek ez irányú tevékenységét, a gyakorlatban is használható módszerekkel ismerteti meg a vezetőket és szakembereket, akkor a 4EM képzések üzleti alapon is folytathatóak. Ezeket célszerű a felsőoktatási intézmények felnőtt és továbbképzési szervezetein keresztül működtetni.

 
 

<< Vissza az előző oldalra