RÓLUNK - Tanszék - Oktatók - Pályázataink - Képzéseink

4EM - A pályázatról - A könyv - Partnereink - A képzés - Munkáltatóknak

4EM - EsélyEgyenlőségi Emberi Erőforrás Menedzsment
A projekt háttere, indokoltsága
 

Az emberi erőforrás gazdálkodás elmélete, gyakorlata ez ideig csak olyan oldalról közelítette meg a foglalkozatás és a humánmenedzsment kérdéskörét, amely általánosságban vizsgálta azok szerepét, jelentőségét. A humánerőforrás gazdálkodás vagy menedzsment ma már önálló tudománynak és önálló vezetési feladatnak, funkciónak tekinthető. Kialakult az elméleti ismeretanyaga, önálló módszertana és gyakorlata van. A felsőoktatási intézmények elsősorban posztgraduális képzésben foglalkoztak az oktatásával, de ma már a felsőoktatási reform eredményeként graduális szakok is megjelennek az emberi erőforrás gazdálkodás oktatása területén. Ezek tananyagában ez ideig nem foglalkoztak a fogyatékosok és megváltozott munkaképességűek alkalmazásának, foglalkoztatásának, vezetésének és irányításának, karrierépítésüknek speciális kérdéseivel.

A Debreceni Egyetem Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kara ezen belül a Vezetési és Munkatudományi Tanszék több mint egy évtizede foglalkozik a humánerőforrás menedzsment kutatásával és oktatásával. Különféle szakok tantervében önálló tantárgyként is oktatjuk ezt az ismeretanyagot. A vezetési és menedzsment tantárgyak tananyagában pedig, ilyen témájú modulokat alakítottunk ki. 1997-től kezdődően diplomát adó képzés formájában humánmenedzser szakirányú továbbképzési szakot indítottunk és a Debreceni Egyetem évente 40-50 ilyen diplomát ad ki. Az emberi erőforrás gazdálkodásával és menedzselésével kapcsolatos szakok szakvezetője dr. Berde Csaba tanszékvezető, egyetemi docens.

A szakokon folyó képzés szervezéséért a Vezetéstudományi Tanszék a felelős. Köztisztviselők továbbképzésére emberi erőforrás menedzsment programot engedélyeztettünk 2002-ben, amely OKÉV 05-02-3102 regisztrációval rendelkezik. Tehát mind a felnőttképzés, mind a graduális képzés területén több éves oktatási és kutatási tapasztalatokkal rendelkezünk.

EsélyEgyenlőségi Emberi Erőforrás Menedzsment tananyag kidolgozását indokolja az is, hogy a statisztikai adatok szerint Magyarországon több, mint ötszázezer fogyatékossággal élő személyt tartanak nyilván. Azonban, ha alaposabban áttanulmányozzuk a rokkantnyugdíjasok és megváltozott munkaképességűek számára vonatkozó statisztikai információkat, akkor arra a megállapításra juthatunk, hogy jelenleg Magyarországon közel egymillió megváltozott munkaképességű és fogyatékos ember él, akiknek az aktív foglalkoztatása elenyésző. Ennek a munkaerő forrásnak az aktivizálása az elkövetkező években, évtizedekben nagyon fontos gazdásági kérdéssé válik.

 
 

<< Vissza az előző oldalra