RÓLUNK - Tanszék - Oktatók - Pályázataink - Képzéseink

4EM - A pályázatról - A könyv - Partnereink - A képzés - Munkáltatóknak

4EM - EsélyEgyenlőségi Emberi Erőforrás Menedzsment
Az Oázis Alapítvány bemutatása
 

Alapítványunk 2001 decemberében alakult Debrecenben azzal a céllal, hogy sérült, fogyatékos és fokozottan hátrányos helyzetű társaink, főleg gyermekek mindennapjait megkönnyítse életkörülményeik javításával, valamint társadalmi elfogadásuk, beilleszkedésük elősegítésével. Kitartó munkánk során azonban szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a segítő szándékra igencsak sok helyen van igény, célcsoportunk így a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalkorúakra bővült, ugyanis számos esetben azt tapasztaltuk, hogy a lelki sérülés is ölthet hasonlóan maradandó, visszafordíthatatlan jelleget.

2002-ben felvettük a kapcsolatot többek között a HBM-i Rendőrfőkapitánysággal és a Kenézy Gyula Kórház Gyermekpszichológiai Autista osztályával. 2003-2004 években sérült gyermekek terápiás lovas táboroztatásához, valamint egy balesetben megsérült fiatalember tolókocsi beszerzéséhez nyújtottunk anyagi segítséget. 2003 évtől a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitánysággal karöltve, mára már hagyományt teremtve folyamatosan - évente 6-8 alkalommal - rendezünk egészséges és sérült gyermekek részére közlekedési, ügyességi és rajzpályázatokat, melyek célja a társadalmi elfogadtatás, "hidak" építése az egészséges és hátránnyal élő csoportok között. Ma már rendszeresen (havonta, vagy havonta akár többször is) szervezünk általános iskolákban tájékoztató előadásokkal egybekötött rajz és egyéb ügyességi versenyeket "Kézenfogva" címmel. A program általános célja az egészséges gyermekek felvilágosítása sérült társaik életéről, problémáiról, ösztönző hatás elérése a társadalmi integráció, a tolerancia és segítőkészség területén.

2006 évben indul középiskolai felvilágosítás preventív jelleggel a különféle addikciók ellen, melynek 2006. március 29-én tartott első nyitóprogramja a Povolny Ferenc Szakiskolában hatalmas sikert aratott, a programok több helyszínen az őszi időszakban újra indultak. A programokhoz kapcsolódóan az iskolákban, értékes ajándékokat, (pl. fődíjként DVD lejátszót és fényképezőgépet) sorsolunk ki. A rajzversenyen résztvevő diákok számára a díjátadó ünnepséget követően fogadást rendeztünk, mely során vendégül láttuk a résztvevőket. A rajzpályázatok, közlekedésbiztonsági versenyek, ismeretbővítő előadások rendszeressé váltak, 2005-ben tíz alkalommal került megrendezésre más-más iskolákban. Középiskolai prevenciós programjaink hasonló sikernek és népszerűségnek örvendtek, melyeken jelenleg Hungaroringes páros motorozást nyerhettek a teszteket helyesen kitöltő fiatalok. Ennek köszönhetően 12 szerencsés fiatalnak volt lehetősége részt venni a motorozáson, melyet ezév szeptemberben rendeztünk meg. Különleges élmény volt hallgatni hazafelé a gyermekek lelkesedését, maguk is szembesülhettek miért is érdemes jobb embernek lenni, és a sportokat választani a potenciális veszélytényezők helyett.

A szervezet munkájában a tagok, azok munkatársai juttatás nélkül, pusztán szociális segítségnyújtási alapon látják el a szervezet tevékenységével és napi működésével kapcsolatos feladatokat. Az előadásokon és programokon a segítők és előadók (pszichiáter, rendőrség munkatársai stb.) szintén saját személyi hozzájárulásként, ingyen végzik el nagyon szívesen és nagy lelkesedéssel a tőlük kért segítséget, munkát. A szervezet pályázatait erre szakosodott cég térítésmentesen készíti. Mindez a gazdaság és társadalom különböző szférái közötti legmagasabb fokú összefogás mintapéldája. Ugyancsak alapítványunk kitartó munkájának köszönhető, hogy 2006 januárjában egy brüsszeli székhelyű civil szervezet segítségével 2829 szemüvegkeret és szemüveg juthatott el kárpátaljai szegény családokhoz.

Az összefogás ékes példája egy a 2005 évben előkészített és 2006-ban végrehajtott "Femme D'Europe" brüsszeli szervezet támogatásával megvalósult projekt, mely keretében 3 hátrányos helyzetű és fogyatékos gyermekekkel foglalkozó partnerszervezetünk számára pályáztunk eszközök beszerzésére (készség- és értelem fejlesztő játékok, bútorok, berendezési tárgyak, háztartási eszközök). Ezek a debreceni Kemény Zsigmond utcai óvoda , ahol 2003 szeptembere óta foglalkoznak sajátos nevelési igényű , főleg autista gyermekekkel, A második helyszín az Eötvös Utcai Általános Iskola, mely a megyeszékhely legrégebbi, ma is működő iskolája, ami először vállalta fel az ép értelmű mozgássérült és részképesség zavarokkal küzdő tanulók oktatását. A harmadik támogatni kívánt szervezet a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Debreceni és Nyírségi Lakásotthonai, mely a megye 7 településén 21 lakásotthonnal rendelkező gyermekvédelmi intézmény, ahol 122 állami gondozott és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek és fiatalkorú nevelése zajlik családi házakban, családias környezetben. Az otthonokba bírósági végzés alapján kerülnek a normális életre új esélyt kapott elhelyezettek, akik alkoholista vagy drogfüggő szülők gyermekei, vagy fizikai atrocitáson átment, pszichésen károsult gyerekek. A program megvalósítása során a lakásotthonok lakóit is megismerhettük, ez motivált bennünket további segítségnyújtásra. Az igen rossz körülmények között élő fiatalok a különféle addikcióknak különösen ki vannak téve, sok esetben fásultak és reményvesztettek. Nincs fontosabb feladat, mint ezen csoportoknak egy új út, lehetőség felvázolása, olyan jellegű program szervezése, ahol kizökkennek jelenlegi elhanyagolt életükből.

Ilyen céllal "Erdei Oázis Veszélyeztetett Fiatalokért” címmel nyújtott be szervezetünk pályázatot 2006 novemberében a KAB-PP programba, melyet a megyében legmagasabb összegű támogatásra érdemesnek ítéltek, a programok -több napos erdei lovastábor sorozat -tavasszal indulnak remélhetőleg hagyományteremtő jelleggel.

Debrecen, 2007. január 31.

 
 
   
Tóth Mónika
hivatalos képviselő
Berei András
kuratórium elnöke
 
     
 

<< Vissza az előző oldalra